Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2008 02:04 - Великата Жълта Мартеница
Автор: vehtimajstor Категория: Други   
Прочетен: 2655 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2008 02:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
      Тротоарите са заляти с нея. Едва се разминаваме между десетките маси, заринати с  червено-бялата връвчица. Мартеница - Барби, Мартеница - депутат, Мартеница - Преслава, Мартеница - Азис.....  Хиляди - не, милиони! Спретнато - еднакви,  сръчно стъкмени от малки китайски ръчички, грижливо опаковани в целофан... И вкрайна сметка лишени от смисъла, влаган в тях от векове! Обезличени, унищожени.
   Ние сме уникално самоунищожаваща се нация. Даже и нация не сме - ние сме стадо амеби!
  Защото понятието нация не включва единствено генетичното подобие. То се формира и от културното и обществено сходство в идеи и дела. което при нас е почти смазано, заличено. И то не от някой тиранин или завоевател, а от самите нас ! Доброволно, с желание! Някак си "интернационално".
   Китай щял да завладее света - нищо подобно! Ние му го поднасяме на тепсия! Да продадеш за жълти стотинки ационалните си ритуали - това, с което се отличаваш от останалите, което си е само и единствено твое, което те прави да си ТИ, а не някой, който и да е. Това може да се види само у нас, в България!
   Французи ни "правят " киселото мляко / всъщност това, което правят е далече от всякакво понятие за кисело мляко/, гърци и немци ни продават бялото саламурено сирене и плодовете, Китайци ни правят мартениците / най - българското нещо от всичко изброено дотук/. Интересно, кой ли ще е утре, дето ще ни чука жените и ще ни прави децата? 
   Вместо да защитим законово националната си идентичност, ние сами я предлагаме на тоя и оня.
  Бай Гошо Пияндето /разбирай Г, Димитров/, през 50-те години подари на сърбите Македония, родния си край. След това, преди няколко години им направихме втори подарък - Западните Покрайнини. Тогава изтече срокът на договора, с който те бяха отделени от нашата територия. Но нали сме добрички съседи - айде, да влачат!
   А на китайците набутахме в ръцете и малкото, с което можехме да се похвалим че сме уникалнни. 
По този начин обезличаваме ритула! Смисълът на мартеницата е в това; тя се приготвя ръчно, вечерта преди първи март. С нея се кичат любими хора, тя носи лично послание! Това не са семки за футболни запалянковци, да ги продаваш с чували. Това е една малка религия.

   Отдавна престанах да купувам мартеници. Цялата тази улична истерия ме отвращава. Отвръщам глава, когато минавам покрай масите, изнкнали като гъби по тротоара, превити пот тежестта на Жълтата Конфекция.И само като си помисля, че този културен геноцид е стъкмен от шепа българи, търговци, подмамени от бърза печалба....   Няма други по света, тъй настървено унищожаващи това, от което могат да спечелят многократно повече, ако го запазят и възстановят.

   Опитайте се поне една пролет да не купувате от улицата! Направете със собствените си ръце дори и само една мартеница, и я подарете само на най-близкия човек! Върнете смисъла в ритуала!


Тагове:   мартеница,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. deathwoman666 - За съжаление си прав. И са много м...
23.02.2008 11:06
За съжаление си прав.И са много малко тези , които сами си правят мартениците.Пък и в днешно време никой няма free time за такива неща - все са заети,мислят за това как да си платят сметките,да си купят насъщния.Да не им едно на главата,че да си губят времето да правят мартеници,като могат да си купят за 20ст някаква там обикновена колкото за отбиване на номера?! Амин.
цитирай
2. анонимен - ПРАВ СИ !
23.02.2008 16:34
Но едва ли ще бъдеш разбран .За съжаление хората в БГ са свикнали с порочната и изопачена култура .Много пъти съм се замисляла над въпросите за които пишеш и съм стигала до извода ,че всичко е опоручено.На вън хората ценят саморъчно направената картичка и се гордеят с лицензите си ,а ние се срамуваме и ги продаваме !
цитирай
3. olive - Напълно съм съгласна!
24.02.2008 01:49
Сблъсквам се ежедневно със същото тук, където живея от няколко години вече и ако знаеш как ми е писнало...Колкото до мартениците, откакто живея извън България, почти всяка година си правим с приятелките сами. Хем е весело, хем разтоварващо, хем социално, хем добро упражнение по въображение, а на всичкото отгоре няма и по-голяма радост от тази да сътвориш нещо. Нещо свое, нещо лично, нещо уникално.
Поздрави за чудесния пост!
цитирай
4. didim - много ми хареса!!!
24.02.2008 09:26
Прав си естествено. Ама пък така е по-лесно.
винаги съм се чудила, как става така, че китайците произвеждат толкова евтино, та въпреки, че транспортират до доста отдалечени точки, цените им са най-евтини. Не можа да е само от евтиния труд, ами материалите. Пример: не може нож от стомана, която струва доста пари тук след дългия транспорт да се продав за стотинки. Има нещо друго, което до момента сигурно не зная???? Обаче се чудя какво е.......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vehtimajstor
Категория: Хоби
Прочетен: 30934
Постинги: 7
Коментари: 11
Гласове: 112
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930